Zelenski, van komiek tot schild van de wereld tegen Poetin

Zelenski tijdens een legeroefening vorige week in Noord-Oekraïne.Beeld AFP

TROUW | Hij heeft een onmogelijke taak. De Oekraïense president Volodimir Zelenski (1978) moet zijn land tot kalmte manen. En tegelijkertijd moet hij alle alarmklokken luiden.

Stop met die jobstijdingen over de Russische invasie, hield de Oekraïense president Volodimir Zelenski zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden voor, dat brengt ons land enorme schade toe. Maar nu Oekraïne de noodtoestand heeft afgekondigd en zijn reservisten heeft opgeroepen, zullen weinig inwoners nog fiducie hebben in een ander scenario dan zo’n invasie.

Aan de andere kant poogt Zelenski al weken de wereld ervan te overtuigen dat niet alleen Oekraïne acuut levensgevaar loopt: nee, Poetin bedreigt heel Europa, ja heel de wereld.

We waarderen alle geleverde wapensteun, zei Zelenski zaterdag tegen de verzamelde politici op de internationale veiligheidsconferentie in München. “Maar iedereen moet begrijpen dat dit niet een soort donatie is, een gebaar waar Oekraïne om moet smeken. Dit is jullie bijdrage aan de Europese veiligheid, waarvoor Oekraïne de afgelopen acht jaar heeft gediend als schild, tegen een van ’s werelds grootste legers.”