Windmolenterroristen? ‘Ik snap dat mensen voor eigen rechter zijn gaan spelen’

Drie windmolenactivisten werden deze week aangehouden. De enkele Drenten en Groningers die zich over de kwestie durven uitlaten, hebben begrip voor de drie.

TROUW | “Natuurlijk moet je geen dreigbrieven sturen, maar als je zo gefrustreerd bent als de mensen hier, dan begrijp ik wel dat je tot het uiterste gaat.” Aan het woord is mevrouw Scholte uit het Drentse Gieterveen. Ook zij is tegen de komst van windmolens in de Drentse Veenkoloniën. Zelf maakt ze haar bezwaar duidelijk door lidmaatschap van de actiegroep WindNEE.

200 meter hoog

Jarenlang is het al onrustig in Drenthe en Groningen vanwege de komst van tientallen windmolens van 200 meter hoog. Veel bewoners zijn mordicus tegen de komst van de reuzen op het vlakke land. Drie tegenstanders van de windparken verdenkt de politie van het overtreden van de wet, ze werden woensdag aangehouden. De mannen, afkomstig uit de regio waar de windmolens komen, zouden dreigbrieven hebben verstuurd waarin bedrijven die werkten aan het windmolenproject ‘vogelvrij’ werden verklaard.

Twee van de drie worden verdacht van het dumpen van asbestafval op plaatsen waar de windmolens moeten verrijzen. Scholte: “Of het goed is dat ze zijn aangehouden? Ja, als ze de wet hebben overtreden is dat een logisch gevolg. Maar als je jarenlang niet serieus wordt genomen en de overheid de andere kant op kijkt, dan vraag je ook om onbegrip.”