MO* | Wetenschappers pleiten voor een taks op rood vlees net zoals bij andere ongezonde producten zoals tabak en alcohol. Zo’n belasting zou de gezondheidszorg in veel landen ten goede komen, blijkt uit internationaal onderzoek.
Rood vlees, vooral in verwerkte vorm, is niet goed voor de gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelt verwerkt runds-, lams- en varkensvlees als kankerverwekkend, en onverwerkt rood vlees als waarschijnlijk kankerverwekkend.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelt verwerkt runds-, lams- en varkensvlees als kankerverwekkend.
De drie types worden ook in verband gebracht met hartaandoeningen, beroertes en type2 diabetes. Wetenschappers van de Universiteit van Oxford onderzochten daarom hoe een belasting de consument zou kunnen sturen naar een lagere vleesconsumptie. In samenwerking met onderzoekscentra in de VS en Groot-Brittannië werd de optimale belasting op rood vlees in 149 landen bestudeerd, om de gezondheidskosten zoveel mogelijk te dekken.