Waar zijn de democratische waarden?

De democratie sterft niet met één klap. Ze dooft uit, als de waarden waarop ze gebouwd is vergeten worden, betoogt schrijver Edwin Zasada.

SOCIALE VRAAGSTUKKEN | Valt het niet op dat mensen zich in relatief homogene groepjes bewegen? In een groep sportieve, gespierde mannen valt zelden een kalende man met vaderbuikje te bekennen. De huismoedergroepjes haal je er ook zo uit en je zult zelden iemand met een Kentucky Fried Chicken shirt in een groep alternatief geklede veganisten tegenkomen.

En dat is niet voor niks, want van die sociale omgeving hangt nogal wat af, zowel in positieve als in negatieve zin. Een drugsverslaafde die bijvoorbeeld blijft omgaan met andere drugsgebruikers, heeft meer dan vier keer zoveel kans om zelf ook drugs te blijven gebruiken.[1] Studenten die onbewust worden blootgesteld aan het fronsende gezicht van hun afdelingshoofd, beoordelen hun eigen onderzoeksideeën negatiever[2] en als je wil dat mensen beter presteren op een toets, helpt het als je hun de naam laat zien van iemand die hen graag ziet slagen.[3]