Vrees voor ziektes in Mozambique en Malawi na doortocht Idai

MO* | Hulporganisaties vrezen de uitbraak van ziektes in Mozambique, Malawi en Zimbabwe nadat de landen tien dagen geleden getroffen werden door cycloon Idai. Het aantal doden is opgelopen tot meer dan 750 mensen.

In Mozambique zou volgens voorlopige cijfers het aantal slachtoffers zijn opgelopen tot 446 mensen, in Zimbabwe tot 259. In Malawi zijn al 56 dodelijke slachtoffers geteld.

Hulporganisaties zoals het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen waarschuwen voor de uitbraak van ziektes zoals cholera en malaria.

Milieuminister van Mozambique, Celso Correia, noemde de cijfers voorlopig. Naar schatting zullen ze nog toenemen als het overstromingswater verder wegtrekt. Zo’n 110.000 mensen verblijven momenteel in opvangkampen.

Hulporganisaties zoals het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen (AZG) waarschuwen voor de uitbraak van ziektes zoals cholera en malaria. Eerder constateerden medewerkers van AZG ter plaatse al een toename van infecties aan de luchtwegen en diarree onder de getroffen bevolking.