VN zal vluchtelingen voor klimaat op termijn erkennen

TROUW | Hij werd niet erkend als de eerste klimaatvluchteling. Toch kreeg Ioane Teitiota van de eilandengroep Kiribati een voet tussen de deur voor toekomstige asielzoekers die vanwege klimaatverandering hun land ontvluchten.

Klimaatverandering kan een reden zijn om iemand asiel te verlenen. Zo wordt althans de uitspraak van het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties uitgelegd, die het gisteren publiceerde. Het comité van deskundigen moest beoordelen of Nieuw-Zeeland terecht een asielverzoek heeft afgewezen van een inwoner van Kiribati, een eilandengroep in de Stille Oceaan.

Zeespiegel gestegen

Deze Ioane Teitiota emigreerde in 2007 naar Nieuw-Zeeland. Toen zijn visum verliep vroeg hij een vluchtelingenstatus aan. Teitiota zei niet terug te kunnen keren naar Kiribati. Zijn leven en dat van zijn familie zou gevaar lopen op de eilandengroep omdat de zeespiegel als gevolg van klimaatverandering sterk gestegen is. Daardoor is er nu een gebrek aan schoon water en zijn er gewelddadige conflicten over het schaars geworden land ontstaan, betoogde hij. Veel bewoners zijn de laatste jaren vanuit de ondergelopen delen naar het hoogstgelegen eiland Tarawa getrokken. Ook Teitiota woont nu op het hoofdeiland waar het volgens hem ondertussen zo druk is geworden dat de spanningen er regelmatig hoog oplopen. De eilandengroep is binnen tien tot vijftien jaar onbewoonbaar, vermoedt hij.