Verkiezingen Malawi ongeldig verklaard

VOLKSKRANT | Het grondwettelijk hof in Malawi heeft maandag de uitslag van de presidentsverkiezingen in het land geannuleerd wegens ‘wijdverbreide’ onregelmatigheden, en heeft een nieuwe stembusgang bevolen.

Het is pas de tweede keer in Afrika dat rechters de herverkiezing van een staatshoofd annuleren, nadat zoiets in 2017 tot ieders totale verrassing was gebeurd in Kenia.

De verkiezingen in Malawi (bijna 20 miljoen mensen) vonden al in mei vorig jaar plaats. Peter Mutharika, president sinds mei 2014, werd door de kiescommissie uitgeroepen tot winnaar. Oppositiegroepen tekenden bezwaar aan, waarna een lang traject begon dat maandag dus is geëindigd met de opvallende uitspraak van Malawi’s rechters.

De rechters menen dat er voldoende bewijs is dat er rond Malawi’s stembusgang onregelmatigheden plaatsvonden die de uitslag dusdanig hebben beïnvloed dat er nieuwe verkiezingen nodig zijn. De oppositie noemde de stembusgang van mei vorig jaar een ‘overval op klaarlichte dag’. President Mutharika en de Malawische kiescommissie ontkenden dat er sprake was geweest van verkiezingsfraude.