Van Haga trekt omstreden voorstel voor geboortebeperking in Afrika in

JOOP.NL | VVD-Kamerlid Wybren van Haga heeft zijn omstreden plan om ontwikkelingshulp aan geboortebeperking te koppelen in Afrika ingetrokken. Coalitiepartners CDA en D66 waren niet blij met het plan van Van Haga, die geboortebeperking (dat is iets anders dan seksuele voorlichting en hulp bij gezinsplanning) prioriteit gaf boven het bestrijden van honger en ziekte.

Oorspronkelijk stond de handtekening van D66-Kamerlid Achraf Bouali ook onder de plannen van Van Haga, maar na diens ‘rabiate’ uitspraken over het ‘rendement van geboortebeperking’ bij Pauw trok hij zijn steun in. Ook minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag vond de uitspraken verwerpelijk:

Mensenlevens mogen nooit in termen van rendement beschreven worden.

Bouali stelde vervolgens smaen met CDA-Kamerlid Anne Kuik een eigen amendement op, waarin de seksuele vrijheid van vrouwen en meisjes centraal staat. Er werd nog door de coalitiepartners overlegd om toch tot een gezamenlijk voorstel te komen, maar toen dit niet mogelijk bleek trok Van Haga zijn amendement in. De VVD-fractie stemde vanmiddag voor het plan van D66 en CDA.