‘Turkije is uit op een genocide’

In Noordoost-Syrië werd zondag de Koerdische politica Hevrin Khalaf begraven, die door Syrische milities werd doodgeschoten. De rouwenden zetten zich schrap voor meer bloedvergieten.

TROUW | De oorlog begint meteen zodra je ­Syrië binnenkomt. Een gewonde man wordt net op een brancard van een Syrische naar een Iraakse ambulance geschoven. Zijn been zit in het verband en daaronder zitten pinnen. Opvallend detail: op zijn boxershort staan kleine Amerikaanse vlaggen. De vlaggen die hier in Noordoost-Syrië eerst vooral stonden voor hoop, maar nu voor verraad. ­“Amerika laat ons barsten”, roept een familielid.

De vrouw van de gewonde Daleel (31) begint te huilen. Ze heeft twee jonge kinderen aan de hand en een paar pakken luiers onder haar arm. “Daleel is getroffen door een granaat van die Turkse schoften”, zegt ze. Daleel was volgens haar niet aan het vechten, maar is gewoon een burger. Hij gaat nu naar een Iraaks ziekenhuis ‘want Erdogan schiet die van ons kapot’, roept een andere man. Dan stappen de vrouw en kinderen van Daleel gehaast in de ambulance, die snel de pontonbrug over de Tigris oprijdt. Een losse luier blijft op straat achter.