Theoloog Cecilia González-Andrieu: ‘Geloof zonder solidariteit is als een taartrecept zonder ingrediënten’

TROUW | De Amerikaanse theoloog Cecilia González-Andrieu verzet zich tegen het christendom van de aanhang van president Donald Trump. “Zij misbruiken de concepten van macht en kwetsbaarheid om mensen te onderdrukken en te marginaliseren.”

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn christelijke electoraat zetten het geloof in voor hun eigen belangen. Dat is de boodschap van Cecilia González-Andrieu, theoloog aan de katholieke Loyola Marymount University in Los Angeles. Als kind ontvluchtte zij het communistische regime van Fidel Castro in Cuba, nu geeft zij les aan studenten die risico lopen de Verenigde staten te worden uitgezet. Vanavond verzorgt González-Andrieu (geboren in 1958) de Edward Schillebeeckx-lezing in Nijmegen.

U ontwikkelde een theologie over macht en kwetsbaarheid. Wat houden die termen in?

“Ik onderzoek hoe er over macht en kwetsbaarheid wordt gesproken binnen het christendom. Veel christenen misbruiken beide concepten om mensen te onderdrukken en te marginaliseren. We moeten terug naar de oorspronkelijke bedoeling ervan. Als we die woorden opnieuw begrijpen, kunnen we ze inzetten voor de hulp aan de kwetsbaren in onze wereld. Die kwetsbaren zijn vrouwen, gekleurden, maar in mijn werk vooral immigranten en ontheemden: degenen zonder macht.”