Tanzania creëert klimaat van angst en censuur

MO* | In Tanzania heerst een klimaat van angst en censuur, constateren mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International. De repressie van de media en intimidatie van mensenrechtenactivisten en oppositiepartijen is sinds 2015 toegenomen.

De regering van president John Magufuli heeft een reeks repressieve wetten aangenomen die onafhankelijke journalistiek zeer moeilijk maken en de activiteiten van ngo’s en de politieke oppositie sterk hinderen, zeggen beide organisaties in twee afzonderlijke rapporten.

“President Magufuli is volgende maand vier jaar aan de macht en het wordt tijd dat hij zich bezint op de abominabele mensenrechtenreputatie van de regering”, zegt Roland Ebole, Tanzania-onderzoeker bij Amnesty. Oryem Nyeko, Afrika-onderzoeker bij Human Rights Watch (HRW) zegt dat de autoriteiten een einde moeten maken aan de “intimidatie en arbitraire arrestaties van activisten, journalisten en oppositieleden.”

Beide mensenrechtenorganisaties deden onafhankelijk van elkaar onderzoek en kwamen tot dezelfde conclusies over de mensenrechtensituatie in het land.