Stampij over dure Maserati’s voor top in Papoea-Nieuw-Guinea

TROUW | De regering van het arme Papoea-Nieuw-Guinea ligt onder vuur wegens de import van tientallen dure auto’s voor een topconferentie komende maand.

De jaarlijkse top van Apec, een economisch samenwerkingsverband van landen rond de Stille Oceaan, wordt volgende maand voor het eerst op Papoea-Nieuw-Guinea gehouden. De regering in Port Moresby, waar de helft van de mensen in sloppen woont, heeft voor het vervoer van de buitenlandse hotemetoten veertig Maserati’s laten overvliegen vanaf de fabriek in Milaan. Nog eens drie Bentleys van zo’n twee ton per stuk zouden per schip worden aangevoerd vanuit Australië.

In reactie op alle kritiek bezweert de regering dat de exclusieve voertuigen de overheid per saldo niks gaan kosten, omdat ze direct na de top worden overgenomen door particuliere bedrijven. Maar critici geloven daar niks van. Zij wijzen op de diepe armoede in Papoea-Nieuw-Guinea, waar onderwijs en gezondheidszorg er beroerd voor staan, en waar ziekten als polio en tuberculose de laatste tijd weer de kop op steken.