Sociale norm zet jonge kinderen aan tot delen

Sociale normen beïnvloeden of kinderen graag delen met anderen. Het maakt daarbij niet uit in wat voor samenleving de kinderen opgroeien, tonen psychologen aan. Ze worden allemaal rond hun achtste gevoelig voor informatie over hoe ze zich horen te gedragen.

KENNISLINK | Jonge kinderen zijn vaak egoïstisch: ze willen alles voor zichzelf houden en liever niet delen. Pas als ze ouder worden begint dat te veranderen. Gelukkig maar, want om geaccepteerd te worden in de maatschappij moeten kinderen leren om dingen op de ‘juiste’ manier te doen.

Kinderen zijn ongeveer acht jaar oud als hun keuze om te delen beïnvloed begint te worden door informatie over wat ‘goed’ en ‘fout’ is, blijkt uit een studie van psycholoog Joan Silk van de Arizona State University en internationale collega’s. Delen is een vorm van prosociaal gedrag, bedoeld om iemand anders te helpen zonder dat het direct voordeel oplevert voor jezelf. De sociale normen rond delen zijn uniek per samenleving, maar je ziet in elke maatschappij terug dat kinderen zich rond hun achtste beginnen te gedragen naar die norm, schrijven de onderzoekers in Nature Human Behavior.