Seksuele zorg in Malawi lijdt onder Amerikaanse “Gag Rule”

MO* | Toename tienerzwangerschappen en moedersterfte sinds invoering beperkingenDe door de Amerikaanse president Donald Trump in 2017 opnieuw ingestelde ‘Global Gag Rule’ (GGR) voorkomt dat er Amerikaans ontwikkelingsgeld naar ngo’s gaat die abortus of daaraan gerelateerde diensten bieden.

Change, een mensenrechtenorganisatie op het gebied van seksuele en reproductieve zorg in Washington D.C., onderzocht de impact van dat beleid in Malawi.

Serra Sippel, voorzitter van Change, licht toe dat voor Malawi is gekozen omdat het land Amerikaanse hulp ontvangt op drie gebieden die onder seksuele en reproductieve zorg vallen: gezinsplanning, zorg voor moeder en kind en hiv/aids.

“De GGR raakt gezondheidsstructuren en als structuren geraakt worden, zijn het vaak de gemarginaliseerde en gecriminaliseerde groepen die daar het meest door getroffen worden”, zegt Sippel. “Daartoe behoren mensen op het platteland, opgroeiende meisjes en jonge vrouwen en vrouwelijke sekswerkers.”

Het rapport gaat in op de verschillende manieren waarop de GGR de samenhang beïnvloedt in een land waarin veel groepen zich al keren tegen abortus, vaak uit religieuze overwegingen. Dat betekent dat de kans groter is dat een jonge vrouw die een abortus wil, is aangewezen op onveilige methoden als ze haar besluit geheim wil houden.