Promovenda Barbara de Kort: ‘Levensbeschouwelijke identiteit is een pleonasme’

VERUS | De eerste docentenvergadering van de in 1984 opgerichte Marnix Academie ging over het roken. “Dan weet je: identiteit was geen kwestie”, lacht Barbara de Kort. Zij promoveert woensdag 20 november op haar proefschrift Identiteitsontwikkeling van en in een lerarenopleiding. Antwoorden op het Appel van de Ander. “Identiteit is work in progress. Met een religieus label ben je er niet.”

De Kort nam de identiteitsontwikkeling van de kleine protestants-christelijke pabo in de afgelopen 30 jaar onder de loep. Daarvoor identificeerde ze ‘scharnierpunten’ in de ontwikkeling van de school. “Want juist in een kritische situatie komt identiteit pregnant naar voren.”

We moeten een grondslag

Een voorbeeld: de totstandkoming van de Marnix Academie. Een gevolg van het feit dat de overheid pabo’s wilde in plaats van gescheiden opleidingen voor leraren en kleuterleidsters. De keuze voor een fusie van de drie christelijke opleidingen in Utrecht was vanzelfsprekend en onbetwist. “Bij de fusie werd gezegd: we moeten een grondslag hebben”, weet De Kort. Die kwam er zonder al te veel problemen: protestants-christelijk. Uit de documenten die De Kort voor haar onderzoek bestudeerde constateert ze: “Er is een religieus label dus we gaan over tot de instrumentele orde van de dag.”