Paus Franciscus in Myanmar voor ‘gevoelig’ bezoek

ONEWORLD | Yangon is er klaar voor. In de economische hoofdstad van Myanmar wordt de paus verwelkomd door grote reclameborden met ‘A heartiest welcome to the Holy Father’ boven zijn portret. De kathedraal is gepoetst en bijgeverfd. Paus Franciscus wordt hier feestelijk ontvangen op zijn driedaags bezoek, maar tegelijk zijn de katholieken ook ongerust.

Kort na zijn aankomst gisteren sprak hij kort met generaal Min Aung Hlaing, de machtigste man van Myanmar. Hij was vroeger een onbekende, tot augustus toen de dorpen begonnen te branden. Meer dan 600.000 Rohingya, een moslimminderheid, zijn naar Bangladesh gevlucht voor de slachtpartijen, brandstichtingen, verkrachtingen door soldaten en lokale boeddhisten.

Ook staat een ontmoeting met Aung San Suu Kyi op het programma, de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede die door haar zwijgzaamheid het bloedvergieten in haar land leek goed te keuren. Zij ontkent dat er religieuze discriminatie is in Myanmar. Volgens haar bestrijdt het leger een gewapende opstand. De Verenigde Naties noemen het een etnische zuivering.

Ondanks democratische verkiezingen, hebben het parlement en de regering geen enkele macht over het leger. Generaal Min Aung Hlaing leidt een staat binnen de staat.