Pakistaanse mensenrechtenactivist Manzoor Pashteen gearresteerd wegens opruiing

VOLKSKRANT | Een invloedrijk criticus van het machtige leger in Pakistan is maandag door de veiligheidsdiensten gearresteerd. Manzoor Pashteen ageert als leider van een burgerrechtenbeweging tegen de gewelddadige uitwassen van de strijd tegen het terrorisme langs de grens met Afghanistan.

Pashteen werd maandagochtend vroeg met negen medestanders gearresteerd in de noordwestelijke stad Peshawar. Volgens een door persbureau AP geciteerde lokale politiefunctionaris werd hij opgepakt vanwege het houden van opruiende toespraken tegen de regering en het openlijk aanzetten tot geweld.

Manzoor Pashteen (27) is de leider van de Pashtun Protection Movement (PTM), een geweldloze beweging van vooral jonge Pathanen die protesteren tegen de duizenden illegale executies, verdwijningen en andere vergrijpen van het leger en de veiligheidsdiensten in de strijd tegen het islamitisch extremisme in de stamgebieden langs de grens met Afghanistan. De Pathanen zitten daar klem tussen het leger en de Taliban (vaak ook Pathanen).