Oxfam moet meer doen na misbruikschandaal

Hulporganisatie Oxfam heeft haar interne cultuur niet op orde, schrijft een onafhankelijke commissie. De diepere oorzaken zijn nog niet weggenomen. 

Oxfam heeft goede stappen gezet sinds het misbruikschandaal rond Haïti, maar genoeg is het niet. De diepere oorzaken van seksuele uitbuiting en misbruik zijn nog niet weggenomen. Dat schrijft een onafhankelijke commissie in een woensdag verschenen rapport.

Vorig jaar februari werd bekend dat medewerkers van het Britse Oxfam in 2011 op Haïti, volgend op een aardbeving, zich seksueel hadden misdragen. Dit zorgde voor veel ophef. Ook kwamen er onthullingen bij andere ontwikkelingsorganisaties, zoals Plan International, Save the Children en Artsen zonder Grenzen.

Oxfam stelde vorig jaar een ‘internationale commissie voor seksueel wangedrag, verantwoording en cultuurverandering’ in om de hulporganisatie een spiegel voor te houden. Deze adviseert Oxfam in het rapport ‘Listening to people, rebuilding trust’ nog kritischer te kijken naar de risico’s van de complexe machtsverhoudingen en de interne cultuur.