NRC | Woensdag zijn er verkiezingen in Tanzania waar de wil en wet van president John Magufuli geldt. Kritische geluiden zijn verdwenen en corona bestaat er volgens hem niet.
Corona bestaat officieel niet in Tanzania en oppositiepartijen zijn bij de verkiezingscampagnes vrijwel onzichtbaar. Sinds John Magufuli Tanzania bestuurt, nu vijf jaar, verandert het Oost-Afrikaanse land radicaal. „Het aanzien van Tanzania als boegbeeld van goed moreel bestuur in Afrika onder zijn eerste president Julius Nyerere is teniet gedaan door de dictator en populist Magufuli”, zegt Willy Mutunga, een voormalig opperrechter in buurland Kenia. Mutunga is nu lid van een panel van experts, een burgergroep van prominente Afrikaanse intellectuelen, die de verkiezingen in Tanzania monitort. Het land was lang een toonbeeld van hoe het meerpartijenstelsel in Afrika kán werken, zonder verdeel-en-heers-politiek, zonder tribalisme, maar sinds 2015 niet meer.
Posters en aanplakborden van een andere kandidaat dan de huidige president Magufuli, die 60 jaar oud is, komen door de repressie nauwelijks voor in de campagne voor de verkiezingen woensdag. Tanzania (bijna zestig miljoen inwoners) is volgens Mutunga de facto een autoritaire eenpartijstaat aan het worden. „De verkiezingen zijn doorgestoken kaart”, vindt Mutunga.