Ons grootste pensioenfonds betrokken bij kap regenwoud

ABP investeert in omstreden palmolieplantage in Papua

ONEWORLD |Ruim 27.000 hectare tropisch regenwoud ging tegen de vlakte voor één palmolieplantage in Indonesisch Papua. Dat tonen satellietbeelden die de Amerikaanse organisatie Mighty Earth liet maken. Een kaalslag die mede tot stand kwam met Nederlands pensioengeld.

Linus Batia Omba (29) laat zich niet snel bang maken, maar deze keer wel. “Ze richtten vlak boven mijn hoofd. De kogel raakte mijn haar, maar ik was niet gewond.” De bewoner uit Indonesisch Papua vertelt hoe Indonesische militairen hem intimideren omdat hij opkomt voor de landrechten van de Mandobo, die sinds jaar en dag wonen in het gebied waar nu een palmolieplantage ligt.

174 miljoen van ABP

In het zuidoostelijke Merauke regentschap ging, met vergunning van de Indonesische overheid, een oppervlakte groter dan de gemeente Amsterdam tegen de vlakte voor één palmolieboerderij: PT Bio Inti Agrindo (PT BIA). Dat tonen satellietbeelden die de milieuorganisatie Mighty Earth liet maken. Het gaat niet om een illegale activiteit maar de kap van primair bos, oftewel oerwoud, is in diverse internationale richtlijnen een no-go. Van het vergunningsgebied bestond ongeveer de helft uit dat primaire, ongerepte oerwoud, zo blijkt uit kaarten van het Indonesisch ministerie van Bossen. Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn de regenwouden van het eiland Nieuw-Guinea – waar Papua onderdeel van is – de op twee na grootste ter wereld. Op dit stukje aarde leeft 5 procent van alle diersoorten die de wereld rijk is. Twee derde van deze dieren vind je alleen op dit eiland. “De bossen zijn relatief ongerept. Hun behoud is essentieel voor natuurbescherming”, zegt Lars Hein, hoogleraar ecosysteemdiensten en milieuverandering aan de Wageningen Universiteit.