Oeganda identificeert 1 miljoen vluchtelingen via biometrische data

MO* | De Oegandese overheid is deze maand begonnen met een grootschalige campagne om de meer dan een miljoen vluchtelingen op haar grondgebied te identificeren. Op die manier wil ze er zeker van zijn dat alle vluchtelingen de juiste hulp en bescherming krijgen. Met de hulp van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr neemt Oeganda vingerafdrukken en scant het de iris van elke vluchteling.

De Unhcr beschikt over biometrische registratiesoftware. In 48 landen heeft ze daarmee al 4,4 miljoen vluchtelingen geregistreerd. Het is voor het eerst dat zoveel vluchtelingen in één campagne worden geregistreerd.

Meer dan een miljoen vluchtelingen zijn in het laatste anderhalve jaar het land binnengekomen. Velen komen uit de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan.

Zes teams zullen samen 18.000 vluchtelingen per dag registreren. Tegen september moet de hele operatie afgerond zijn. Oeganda is een van de landen met het hoogste aantal vluchtelingen ter wereld. Momenteel telt het land 1,4 miljoen vluchtelingen. Meer dan een miljoen vluchtelingen zijn in het laatste anderhalve jaar het land binnengekomen. Velen komen uit de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan.