‘Nee, dikke mensen zijn niet verantwoordelijk voor hongersnood.

ONEWORLD | Omdat dikke mensen hier zoveel eten, verhongeren kinderen elders op de wereld. Als we een nieuwe campagne van het Rode Kruis moeten geloven tenminste. Een onjuiste en schadelijke boodschap, schrijft Marjon Melissen: ‘Obesitas komt vaak óók door armoede.’

Nou ja, niet ik persoonlijk natuurlijk, want ik ben anders, een uitzondering (of elk ander excuus waarom ik zoiets niet persoonlijk zou moeten opvatten). Maar het is wel de schuld van de dikke mensen samen: omdat wij zoveel eten verhongeren kinderen elders op de wereld.

Het afgelopen weekend heb ik een belangrijke les geleerd, met dank aan het Rode Kruis Vlaanderen. Niet alleen vervuil ik het straatbeeld met mijn lichaamsomvang en word ik gezien als een enorme (mogelijke) kostenpost voor ons verzekeringssysteem, ik ben er ook nog eens verantwoordelijk voor dat kinderen in zuidelijk Afrika omkomen van de honger, zo laat een nieuw campagnefilmpje van de hulporganisatie zien.

Ik moet zeggen: het Rode Kruis krijgt bonuspunten voor creativiteit, want deze kortzichtige claim had ik nog niet eerder gehoord. Het lichaam van dikke mensen is al talloze keren gebruikt om mensen af te schrikken, te motiveren, of als clou van de grap in reclames. We worden vergeleken met olifanten en walvissen, als schrikbeeld. De boodschap is duidelijk: dik zijn is verkeerd en je moet het koste wat het kost voorkomen of tegengaan. En nu komt daar dus nog iets nieuws bij: omdat wij dikke mensen zoveel eten, lijden er kinderen aan de andere kant van de wereld honger.