Natuurbeschermers verwoesten mensenlevens om ‘de aarde te redden’

Wereld Natuur Fonds betrokken bij verschillende schandalen

ONEWORLD | Witte natuurbeschermers zien hun reservaten en parken het liefst zonder lastige oorspronkelijke bewoners, die volgens hen de boel maar leegtrekken van planten en diersoorten. Een kwalijke en koloniale houding, die bovendien contraproductief is.

Een tijdje terug publiceerde Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed de resultaten van een jaar lang onderzoek naar ’s werelds grootste natuurbeschermingsorganisatie, het Wereld Natuur Fonds (WNF). In het verslag ‘WWF’s Secret War’ staat beschreven hoe ‘de geliefde non-profitorganisatie met het knuffelige panda-logo uitrusting en geld biedt aan en samenwerkt met paramilitaire groepen die worden beschuldigd van seksuele mishandeling en het slaan, martelen, en vermoorden van talloze mensen.

Zoals te verwachten viel, leidden deze onthullingen wereldwijd tot grote ontsteltenis en hebben ze grote gevolgen: Amerikaanse en Britse wetgevers hebben direct onderzoek geëist naar de bestemming van overheidsfinanciering aan WNF. Het lijkt alsof we eindelijk bereid zijn om te luisteren en toe te geven dat de wereld van de natuurbescherming niet volmaakt is.