Minister Yesilgöz ziet in wokisme en wantrouwen een gevaar voor de democratie

In de jaarlijkse HJ Schoo-lezing sprak minister Dilan Yesilgöz haar zorgen uit over het functioneren van de democratische rechtsstaat.

Petra Vissers

TROUW | De democratische rechtsstaat staat onder druk, en de schuld ligt mede bij de woke-beweging en bij politici die ‘systematisch’ wantrouwen en anti-overheidssentiment voeden. Dat zei minister Dilan Yesilgöz van justitie en veiligheid maandagavond in de HJ Schoo-lezing.

In de lezing, die geldt als officieuze aftrap van het politieke jaar, zegt de VVD’er te vrezen dat “we het belang van onze fundamenten zijn vergeten. Dat we vergeten zijn dat een goede functionerende democratische rechtsstaat de waarborg is die maakt dat wij in vrijheid kunnen leven.”

Harder tegenspreken

Daarbij spreekt ze ook over haar eigen geschiedenis. Na de militaire coup in Turkije in 1980 ontvluchtte Yesilgöz met haar familie het land omdat haar ouders zich inzetten voor de rechten van Koerden, vrouwen en andere minderheden. “Ze vochten tegen de leiders die de democratische waarden verkwanselden.”

Minister Yesilgöz identificeert twee bewegingen die de rechtsstaat bedreigen, en die volgens haar “harder en explicieter moeten worden benoemd en tegengesproken”.