Miljarden mensen lopen risico op hittestress thuis

MO* | 1,8 tot 4,1 miljard mensen in ontwikkelingslanden zijn kwetsbaar voor hittestress en hebben geen toegang tot technologie om hun woonruimtes af te koelen. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

De cooling gap dichten zou neerkomen op een stijging van de energievraag met 14 procent ten opzichte van het huidige wereldwijde elektriciteitsverbruik in woningen, suggereert het model. Die vraag zal naar verwachting voornamelijk komen van een toenemend gebruik van airconditioning, die duur en milieubelastend is.

“Als je het gebrek aan toegang tot thermisch comfort aanpakt, vermindert dat het risico op aan hitte gerelateerde sterfgevallen en disfuncties aanzienlijk en verbetert dat het welzijn van miljarden mensen in het Zuiden”, zegt Alessio Mastrucci, onderzoeker aan het in Wenen gevestigde International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA), een van de auteurs van de studie.

Naarmate de temperaturen stijgen en de gezondheidsrisico’s toenemen, zal de behoefte aan airconditioning de wereldwijde energievraag doen stijgen.