Meisjes in Sierra Leone willen hun eigen koers varen

Ze willen de controle over hun eigen lichaam en toekomst. Mellicentia Boateng (17) en Sarah Ghappie (24) uit Sierra Leone lobbyen als youth advocates tegen kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en besnijdenis.

ONEWORLD | Wat deed jij toen je vijftien was? Misschien had je al eens gezoend, wat geflikflooid achter het fietsenhok of in de discotheek. Sarah Ghappie uit Sierra Leone had op haar vijftiende al een baby aan de borst. Terwijl ze zelf nog een kind was, moest ze nu voor een ander kind zorgen.

Ghappie is niet de enige. Grofweg vier op de tien meisjes in het West-Afrikaanse land wordt moeder voor haar achttiende jaar. Vanwege haar zwangerschap stopte Ghappie met school, was ze gebonden aan huis en afhankelijk van anderen voor haar levensonderhoud. Ze zat opgesloten in een wereld zonder keuzes. Inmiddels is ze 24. De tranen rollen over haar wangen als ze – uitkijkend over de palmen en de velden van haar dorp Taiama in het midden van Sierra Leone – vertelt wat daar vier jaar geleden gebeurde.