Kinderombudsman: wachten is onacceptabel, haal kinderen terug uit Syrië

TROUW | De overheid moet alles op alles zetten om kinderen van Nederlandse uitreizigers in Syrië op te halen. De afwachtende houding van het kabinet, dat niets doet omdat het gebied te gevaarlijk is, is onacceptabel, vindt Kinderombudsman Margrite Kalverboer.

“Deze kinderen zijn onschuldig. Ze mogen niet de dupe worden van de fouten van hun ouders”, schrijft ze in een rapport dat vandaag wordt gepubliceerd.

Omdat de situatie in Syrië gevaarlijk en onoverzichtelijk is, kan Nederland samenwerking zoeken met andere landen in Europa, of de hulp inroepen van de Verenigde Naties of van niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), stelt Kalverboer. In België doen de Vlaamse en Franstalige kinderrechten-commissarissen vandaag eveneens een oproep om Belgische kinderen terug te halen. In Frankrijk gebeurde eerder hetzelfde.

Volgens de laatste schattingen van de AIVD bevinden zich zo’n 175 minderjarigen met een of twee Nederlandse ouders in het voormalige IS-gebied. Ruim twee derde is jonger dan vier jaar, nog geen tien procent negen jaar en ouder. Vanaf die leeftijd kunnen jongens door IS zijn ingezet voor de gewapende strijd.