Is de stikstofcrisis voorbij nu de veehouderij onder het Europese plafond blijft?

VOLKSKRANT | De veehouderij produceert minder stikstof dan vanuit Europa is toegestaan, meldt het CBS. Is daarmee de stikstofcrisis voorbij?

Als een boer bij de recente demonstraties al wilde erkennen dat Nederland een stikstofprobleem heeft, dan volgde doorgaans dit argument: ‘We doen als sector al heel veel − genoeg, eigenlijk − om de stikstofproductie omlaag te brengen.’

Donderdag stond zwart op wit dat de veehouderij inderdaad de stikstofproductie heeft verlaagd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde dat de veehouderij voor het tweede jaar op rij onder het Europese stikstofplafond is gebleven. Een goed resultaat voor de sector die verantwoordelijk is voor 46 procent van de stikstof die neerdaalt op de Nederlandse kwetsbare natuur.

De vraag is nu: is de stikstofcrisis voorbij nu we aan de Europese afspraak voldoen? Kan voorzitter van de stikstofcommissie Johan Remkes zich nu volledig op het waarnemend burgemeesterschap van Den Haag gaan richten? Of was het toch wel nuttig dat Mark Rutte en Carola Schouten woensdag met natuurorganisaties en boeren in gesprek gingen om een weg uit de crisis te vinden?