Inspectie brengt verrassingsbezoeken aan scholen voor breed burgerschapsonderzoek

VERUS | De onderwijsinspectie is vorige week gestart met een onderzoek naar de manier waarop scholen burgerschapsonderwijs geven. De inspectie laat weten daarvoor zowel aangekondigd als onaangekondigd een breed scala aan scholen te bezoeken. Een eerste verrassingsbezoek is inmiddels gebracht. Verus belde de inspectie om te vragen waarom dit middel op juist dit onderwerp wordt ingezet.

De wet biedt de inspectie de mogelijkheid onaangekondigde bezoeken te brengen. “Afhankelijk van de aard en ernst van de problematiek kan de inspectie het onderzoek zonder aankondiging uitvoeren”, aldus het onderzoekskader van de inspectie.

Haga

Dat soort bezoeken wordt in het algemeen al weleens ingezet, laat de inspectiewoordvoerder desgevraagd weten. Aan bijvoorbeeld het Haga Lyceum is ook aangekondigd en onaangekondigd bezoek gebracht. Aanleiding daartoe was natuurlijk verontrustende informatie van de AIVD. Maar de woordvoerder zegt dat er ook binnen reguliere onderzoeken dit soort verrassingsbezoeken worden afgelegd.