In Brazilië worden elk uur meer dan 500 vrouwen aangevallen

MO* | De Braziliaanse president Jair Bolsonaro dankt zijn verkiezingsoverwinning voor een groot deel aan zijn campagne rond een harde aanpak van geweld. Het geweld tegen vrouwen is geen prioriteit. Dat begint zich nu tegen zijn regering te keren.

Elaine Caparroz, een tuinarchitecte van 55, werd in de vroege ochtend van 16 januari vier uur lang geslagen in haar huis. In het ziekenhuis waren zestig hechtingen nodig.

Het is de zaak die de afgelopen dagen de publieke opinie het meest beroerde in Brazilië. In dit land met 209 miljoen inwoners kwamen dit jaar (cijfers tot 22 februari) 176 vrouwen om omdat ze vrouw waren (femicide). Bij 109 andere vrouwen mislukte de moordaanslag, blijkt uit de dagelijkse monitoring van Jefferson Nascimento, een advocaat en onderzoeker uit São Paulo, op basis van nieuwsberichten in de pers.

Caparroz had al acht maanden een internetrelatie met de aanvaller voor ze hem in haar huis ontving. Hij werd gearresteerd en beschuldigd van poging tot femicide, sinds 2015 een misdaad met zwaardere straffen.