ONEWORLD | Op een dag wordt choreograaf en theatermaker Faustin Linyekula wakker met het bericht dat zijn geboorteland Zaïre tot Democratische Republiek Congo is omgedoopt. Sindsdien zoekt hij naar antwoorden op grote vragen. “Wat is Congo, wat is Afrika, wie ben ik, waar kom ik vandaan?”
ls Faustin Linyekula 19 jaar is, verlaat hij zijn geboorteland Congo – dan nog Zaïre genaamd. Hij kan namelijk niet naar de universiteit: de toenmalige president, Mobutu, heeft alle universiteiten gesloten als gevolg van de aanhoudende protesten tegen hem. Linyekula vertrekt naar Kenia, met niet meer dan 300 dollar op zak die hij van zijn moeder heeft gekregen om te gaan studeren. Maar de Keniaanse publieke universiteiten zijn vol, en de privé-universiteiten blijken te duur. Toch besluit hij te blijven, en zich toe te leggen op theater en dans.
De bekroonde Congolese choreograaf en theatermaker Faustin Linyekula(1974) verwerkt in zijn voorstellingen de erfenis van decennia van oorlog, kolonisatie en economische crises in Afrika. In 1993 verliet Linyekula Congo, dan nog Zaïre, en vestigde zich in Nairobi, Kenia. Daar richtte hij in 1997 het eerste Keniaanse gezelschap voor eigentijdse dans op: Gàara. In 2001 keerde hij terug naar Zaïre, inmiddels de Democratische Republiek Congo. Hij zette in Kinshasa Studios Kabako op, een plek voor creatie in de podiumkunst. Dit jaar is Linyekula, samen met de Zuid-Afrikaanse regisseur en kunstenaar William Kentridge, associate artist op het Holland Festival. Ze zijn betrokken geweest bij de programmering van het festival en zullen zelf nieuw werk presenteren. Dekolonisatie is dit jaar de rode draad in het Holland Festival.