Hulporganisaties zoeken 710 miljoen tegen honger in Somalië

MO* | Hulporganisaties hebben een plan uitgewerkt om de gevolgen van de droogte in Somalië te beperken. Ze zoeken 710 miljoen dollar om cruciale, levensreddende hulp te brengen aan 4,5 miljoen Somaliërs die getroffen zijn door de droogte.

De Gu-regens, die normaal over het land trekken tussen april en juni, hebben het tot nog toe helemaal laten afweten. Dat terwijl Somalië nog aan het herstellen is van de aanhoudende droogte in 2016 en 2017. Met uitzondering van de regens vorig jaar was elk regenseizoen van 2015 tot nu al ondermaats.

Door de abnormale droogte zal het aantal mensen dat met voedselonzekerheid kampt naar verwachting tot 2,2 miljoen stijgen tegen juli.

Het huidige regenseizoen is het derde droogste sinds het begin van de jaren 1980. Het gevolg zijn mislukte oogsten in de landbouw en een dalende productiviteit in de veeteelt.

Als gevolg daarvan zal dat het aantal mensen dat met voedselonzekerheid kampt naar verwachting tot 2,2 miljoen stijgen tegen juli. Dat is meer dan 40 procent meer dan begin dit jaar.