Hulporganisaties vrezen voor humanitaire crisis aan Turks-Syrische grens

‘Dit zal een nieuwe vluchtelingenstroom op gang brengen’MO* | Artsen zonder Grenzen, Human Rights Watch (HRW) en verschillende andere humanitaire organisaties waarschuwen voor een nieuwe massale vluchtelingenstroom en voor IS-strijders die gebruik zouden kunnen maken van de chaos om onder de radar te verdwijnen of zich opnieuw te groeperen.

Na de controversiële beslissing van VS-president Donald Trump om de Amerikaanse troepen terug te trekken, startten Turkse strijdkrachten woensdag een aanval op Noordoost-Syrië. Ze willen Koerdische militanten in de regio verdrijven en een doorgang maken voor de terugkeer van Syrische vluchtelingen die momenteel in Turkije verblijven.

Mensen vluchten

Teams van Artsen zonder Grenzen “staan paraat om medische hulp toe te dienen. Ze bereiden zich voor op een mogelijke toename van gewonden als gevolg van de Turkse aanval”, zei de hulporganisatie in een verklaring. “We zien mensen die hun verblijfplaatsen in de grensstreek ontvluchten en we zijn uiterst bezorgd dat de militaire interventie de veiligheid en het welzijn van het Syrische volk zal bedreigen”.

De militaire operaties tegen de Koerdische strijders zijn gestart met hevige luchtaanvallen op het Syrische grensdorp Ras al Ain. Ondertussen rukten tanks en strijdkrachten met ander zwaar artillerie op, met het oog op een bredere aanval.