Hulporganisaties trekken aan alarmbel: er is geen geld meer voor Zuid-Soedan

MO* | Gedemobiliseerde kindsoldaten dreigen in Zuid-Soedan zonder steun of begeleiding te vallen. Indien niet snel financiële middelen worden gevonden, vreest UNICEF de programma’s volgende maand al te moeten stopzetten. Na het Wereldvoedselprogramma trekt nu ook Unicef aan de alarmbel. Zuid-Soedan kreunt onder een donormoeheid. De financiële hulp voor ’s werelds jongste land is steeds moeilijker te vinden.

Van donor darling tot donor fatigue

‘Voor kinderen kunnen we momenteel weinig tot niets doen’, meldt Alison Ade Marcello van Handicap International. De vrouw neemt haar kleinzoon van twaalf weer op haar rug. Zijn benen zijn te zwak om hem dragen, en zonder hulpmiddelen kan de jongen niet naar school. Maar meer dan een ietwat vage belofte dat binnenkort iemand langskomt voor een assessment, krijgt de bezorgde grootmoeder niet.

Een verwoestende burgeroorlog, extreme droogte gevolgd door overstromingen en binnenkort misschien ook nog een sprinkhanenplaag, de noden in het land zijn enorm. Maar van internationale solidariteit met de inwoners van de jonge natie valt nog weinig te bespeuren.