Het probleem van Afrika is Afrika

TROUW | Zestig jaar geleden werden zeventien Afrikaanse kolonies zelfstandig. Met veel van die landen gaat het niet best. En nee, dat komt niet door neokolonialisme, stellen twee Nigeriaanse wetenschappers.

De festiviteiten worden gehouden op de paardenrenbaan in Lagos. Het is een wervelende show met mannen te paard, dans in traditionele kledij en vuurwerk om middernacht als de klok van 30 september naar 1 oktober tikt. De Union Jack wordt gestreken en de nieuwe Nigeriaanse vlag met banen groen, wit, groen wordt gehesen. Nigeria is onafhankelijk. De nieuwe minister-president Abubakar Tafawa Balewa neemt de documenten in ontvangst. De hoogwaardigheidsbekleders van beide landen zwieren daarna in een balzaal op klassieke muziek in rokkostuum en galajurk om de onafhankelijkheid te vieren.

Zo werden nog zestien andere Afrikaanse landen dat jaar onafhankelijk. Het was het begin van het einde van het kolonialisme in Afrika ten zuiden van de Sahara. De Afrikaanse landen boven de Sahara waren al eerder zelfstandig.