Grote steden maken noodplannen vanwege lerarentekort

TROUW | De grote steden maken noodplannen om het lerarentekort te lijf te gaan. Die snelle lapmiddelen zullen echter niet volstaan. Over tien jaar zijn er nog steeds te weinig leraren.

Het onderwijs moet anders. Ook over vijf of tien jaar zijn er nog te weinig leraren, dus moeten scholen nadenken over manieren om goed les te geven met minder mensen. Dat schreven onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven maandag aan de Tweede Kamer. Tot die tijd zijn in de grote steden ‘noodvoorzieningen’ nodig, omdat de ­onderwijskwaliteit door het lerarentekort te zeer onder druk staat.

Wat die noodvoorzieningen precies gaan behelsen, is nog niet duidelijk. Voor Amsterdam en Den Haag moet er eind januari een noodplan liggen. Rotterdam, Utrecht en Almere volgen daarna. In die plannen moet staan hoe scholen goed onderwijs kunnen blijven geven ‘met minder leraren dan we gewend zijn’, aldus de brief aan de Kamer. De ministers denken daarbij aan ‘een andere organisatie van het onderwijs’, ‘gebruik van digitale leermiddelen’ en ‘meer variatie in onderwijspersoneel’.