Geweld in Burkina Faso drijft half miljoen mensen op de vlucht

5,4 miljoen mensen hebben dringend behoefte aan humanitaire hulp

MO* | Het toenemende geweld in Burkina Faso heeft naar schatting al 486.000 mensen op de vlucht gedreven, van wie meer dan de helft in de laatste drie maanden. Nog eens 16.000 mensen zijn naar het buitenland gevlucht.

“De humanitaire noden stijgen snel naarmate het conflict en de onzekerheid honderdduizenden mensenlevens blijven ontwrichten”

Het geweld veroorzaakt een ernstige humanitaire noodsituatie in de Sahel. Duizenden uitgeputte mensen proberen aan het geweld te ontsnappen en zoeken opvang bij gastgezinnen of opvangcentra. Vaak is het niet de eerste keer dat ze op de vlucht moeten slaan en de druk neemt toe op de regio die al kwetsbaar is door voedseltekorten, waarschuwt de VN-vluchtelingenorgansiatie (UNHCR).

Alle dertien regio’s in het land vangen nu mensen op die op de vlucht zijn voor het geweld. De regio Centre-Nord vangt de meeste mensen op: meer dan 196.000 in de provincie Sanmatenga alleen al. In het hele land hebben naar schatting anderhalf miljoen mensen nu humanitaire hulp nodig.