Geen Fort Europa maar barmhartig Brazilië

Veel Venezolanen die hun thuisland ontvluchten vanwege een gebrek aan eten en medicijnen vinden in Brazilië een veilige haven. Het grootste land van Latijns-Amerika probeert de Venezolanen een perspectief op een beter leven te bieden, hoe moeilijk het ook is.

ONEWORLD | Het dagelijkse leven in het kleine Braziliaanse grensstadje Pacaraima is sinds de uittocht van Venezolanen uit Venezuela grote vormen aannam, drastisch veranderd. Negenduizend inwoners telt Pacaraima. Ze vallen bijna niet meer op tussen de luide en expressieve Venezolanen met hun ruwe Spaanse klanken. Het heeft wrevel gewekt en er zijn incidenten geweest, waarbij een Braziliaanse winkelier gewond raakte. Een woedende Braziliaanse menigte viel vervolgens Venezolanen aan. Zo’n duizend Venezolanen besloten daarop terug te keren naar hun land.

“Het zijn geen echte vluchtelingen”, foetert Iris da Silva (44), die op een straathoek eten verkoopt. Die lui hebben helemaal geen honger, die komen hier om te stelen en te dealen. Je kunt niet eens de was meer buiten hangen. Alles jatten ze onder je vandaan.”