MO* | Geen enkel land in de wereld beschermt kinderen voldoende tegen ecologische achteruitgang, klimaatverandering, ongezonde voeding en alcohol- en tabaksgebruik.
België en Nederland behoren echter wel tot de 10 (van 180) landen die het beste presteren op het gebied van gezondheid, voeding en onderwijs (de ontplooiingsindex), staat in het rapport dat is uitgebracht door een commissie met vertegenwoordigers van Unicef, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en The Lancet.
De excessieve CO2-uitstoot bedreigt kinderen wereldwijd – en disproportioneel in de rijke landen.
Zij stelden ook een duurzaamheidsindex op, op basis van de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking. Bij die index bestaat de top 10 volledig uit Afrikaanse landen.
“Ondanks verbeteringen in de gezondheid van kinderen en jongeren in de afgelopen twintig jaar, stagneert de vooruitgang nu en dient zich een achteruitgang aan” zei Helen Clark, voormalig premier van Nieuw-Zeeland en medevoorzitter van de commissie, bij de presentatie van het rapport.
“Naar schatting lopen 250 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar uit laag- en middeninkomenlanden het risico op een ontwikkelingsachterstand als gevolg van armoede en groeiachterstand. Van nog grotere zorg is dat elk kind wereldwijd te maken heeft met existentiële dreigingen door klimaatverandering, reclame en commercie.”