Europees asielbeleid offert grondrechten vluchtelingen op

Federaal migratiecentrum Myria focust in Migratierapport 2019 op Europa

MO* | De Europese verkiezingen zijn achter de rug, de topposities zijn verdeeld en de onderhandelingen voor het vijfjarenplan van de Europese Commissie kunnen beginnen. Een betere timing kon het federaal migratiecentrum Myria (*) niet bedenken om bij de voorstelling van zijn jaarlijkse rapport een sterke focus te richten op het Europese asielmodel.

De kritiek van Myria is niet mals. De waakhond voor migratiebeleid verwijt de Europese Unie dat ze haar interne onenigheid over het asielbeleid niet kan oplossen, en dat ze daarom haar verantwoordelijkheid wegduwt naar de landen buiten haar grenzen.

Het volledige Myria-rapport ‘Migratie in cijfers en in rechten 2019’ lees je hier.
Myria brengt elk jaar een rapport uit met reflecties en de meest recente cijfers over migratie. In 2017 klaagde het centrum bijvoorbeeld het gebrek aan transparantie aan bij de toekenning van humanitaire visa, nog vóór het schandaal over het gesjoemel met die visa uitbrak in de media.

Het nieuwe Myria-rapport verwijst naar de ‘antimigratiestem’ die luid klinkt in veel EU-lidstaten en die ook blijkt uit de Belgische stembusgang.

Het centrum ziet het als zijn taak om het beleid ‘kritisch en globaal onder de loep te nemen en te zoeken naar oplossingen gebaseerd op een betere feitenkennis en met respect voor de (internationale) rechtsnormen.’ Een welkome missie in deze tijden van nepnieuws, schandalen met humanitaire visa en kritiek op het Marrakeshpact.