Eritrea op eerste plaats van minst vrije landen voor journalisten

MO* | In het Oost-Afrikaanse Eritrea wordt wereldwijd het meest gecensureerd. De overheid is erg actief in het vervolgen van journalisten en het beperken van de vrijheid van medewerkers van kranten, radio en televisie. Dat zegt nieuw onderzoek van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).

“Regeringen van de meest gecensureerde landen ter wereld hanteren een combinatie van brutaliteit-oude-stijl met nieuwe technologie om dissidenten te onderdrukken en de media te beheersen”.

Het land in de Hoorn van Afrika wordt in de rangschikking van minst vrije landen voor reporters opgevolgd door Noord-Korea en Turkmenistan. In Eritrea zitten momenteel minstens zestien journalisten in de gevangenis. “Van de komst van het internet werd verwacht dat het censuur verouderd zou maken, maar dat is niet gebeurd”, zei uitvoerend directeur Joel Simon van CPJ bij de voorstelling van het rapport. “Veel van de meest gecensureerde landen ter wereld zijn technologisch goed uitgerust en hebben actieve online communities. Hun regeringen hanteren een combinatie van brutaliteit-oude-stijl met nieuwe technologie, vaak aangekocht in het Westen, om dissidenten te onderdrukken en de media te beheersen”.