Ecuador was snel klaar met de onrust, de rest van Zuid-Amerika probeert dat nu na te doen

In Zuid-Amerika zijn de afgelopen weken op meerdere plekken onlusten uitgebroken onder jongemannen die betere economische vooruitzichten eisen. In Chili en Haïti gaat het er nu fel aan toe. In Ecuador lijkt de rust teruggekeerd na een gesloten akkoord tussen de president en protestleiders.

VOLKSKRANT | De ogen van de internationale media zijn vooral op Chili gericht, een van de rijkste landen van Zuid-Amerika. Relatief onverwachts is daar een volkswoede ontstoken nadat de regering twee weken geleden een tariefverhoging voor het openbaar vervoer aankondigde. Afgelopen weekend kwam het ondanks een uitgeroepen noodtoestand tot een geweldsexplosie waarbij zeker vijftien doden vielen.

Maandag gingen de protesten verder. Gemaskerde mannen begaven zich over de straten en riepen om het aftreden van president Sebastián Piñera. Wanhopige middenstanders, mensen met lage pensioenen en hoge leningen, mengen zich met woedende anarchistische studenten, die het einde van het kapitalistische systeem eisen. Militairen en politieagenten proberen de groepen met waterkanonnen en traangas uit elkaar te drijven.