Deze leraar maakte van zijn school een ‘Eco-school’

TROUW | Houd het heel praktisch als je duurzaamheid in de klas wilt behandelen, is het advies van de ‘Duurzame docent van het jaar’ Henk Veurink. Hij maakte van zijn school een ‘Eco-school’.

Bij de uitgang van de kantine staan vier hoge witte afvalbakken met gekleurde deksels. Papier, plastic, gft en rest: de leerlingen van het Zone College in Zwolle worden geacht na de pauze hun afval te scheiden. Niet omdat de schoolleiding dat wil, het is het resultaat van een project van de tweede klas. Het gaat best goed, er blijft weinig op de tafels liggen na de pauze.

“Drie jaar geleden verbaasde een leerling zich erover dat al het plastic in de gewone prullenbakken werd gegooid”, vertelt docent Henk Veurink. De leerling droeg het aan als onderwerp voor een van Veurinks projectlessen over duurzaamheid. Eerst kwam er een bak in de klas bij met een oranje deksel voor plastic, daarna kwam het idee voor een soort centrale afvalstraat in de school. Alle kleine prullenbakken de klassen en werkruimtes uit, onder het motto ‘Breng je afval’.