De realiteit is complexer dan de oneliner van Moyo

De MO*lezing van vrijdag 18 september bracht Dambisa Moyo, auteur van het zeer succesvolle ‘Dead Aid’ tegenover de Zuid-Afrikaanse activist Kumi Naidoo. Professor Ruddy Doom van het Centrum voor Derde Wereldstudies van de Universiteit Gent en algemeen secretaris van 11.11.11. Bogdan Vanden Berghe reageerden op beide lezingen. Aan het einde van de avond vertrok je met het besef dat de werkelijkheid iets subtieler is dan de oneliner van Dambisa Moyo ‘dat hulp verantwoordelijk is voor de armoede in Afrika’.

Opvallend was de grote opkomst: de grote theaterzaal van Vooruit was bijna helemaal volgelopen voor dit ontwikkelingsdebat ondanks het ’terrasserige’ weer.
Dambisa Moyo begon met op te sommen waar ‘we wellicht allemaal achter staan’: dat Afrika niet eeuwig van hulp kan afhangen, dat Afrikaanse regeringen de leiding moeten nemen van het ontwikkelingsbeleid en dat hulp bijgedragen heeft tot de dysfunctionaliteit van Afrikaanse regeringen. Ze maakte ook duidelijk dat alleen hulp van regering tot regering daartoe heeft bijgedragen: noodhulp vindt ze een morele plicht en ngo-hulp is niet schadelijk maar is ook te klein om het probleem van de armoede en het gebrek aan economische groei op te lossen.  Lees verder bij MO