ONEWORLD |Marcel Beukeboom. Niet alleen producenten zijn schuldig: de vraag naar plastic komt van onszelf
is het gezicht van het Nederlandse klimaatbeleid. Hij is daar waar over het klimaat gesproken wordt: van internationale conferenties tot bijeenkomsten in de buurt. Deze keer in zijn blog: hoe de plasticsoep gelieerd is aan klimaatverandering.
Windsurfer Dorian van Rijsselberghe leerde al als kleine jongen op Texel de natuur om zich heen waarderen. De tweevoudig Olympisch kampioen groeide er op. Zijn ouders runden een biologisch-dynamisch boerenbedrijf waar goede zorg voor de natuur en de dieren het uitgangspunt was. Als windsurfer was Dorian bovendien altijd buiten. Bij Paal 17 sleepte hij zijn board over het strand en koos hij de juiste golven. Hij leerde de wind en de golfslag op zijn duimpje kennen.
Ziek van stinkend water
Toen hij zich aan het voorbereiden was op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, schrok hij zich kapot van de hoeveelheid troep die er in de Braziliaanse Guanabara baai dreef. Goed surfen was niet mogelijk, van te lang in dat stinkende water liggen werd je ziek. Hij riep het Internationaal Olympisch Comité op de baai schoon te maken en maakte zich boos toen het Comité zijn belofte om dat te doen, niet nakwam. Voor windsurfers is schoon zeilwater een randvoorwaarde, naast een stevige wind natuurlijk.