De filosoof biedt hulp: hoe moeten we omgaan met angst?

TROUW | Kan de filosofie helpen bij de aanpak van problemen? Vandaag: angst. Waar komt het vandaan en hoe gaan we ermee om?

Terroristische aanslagen, klimaatverandering, groeiende polarisatie tussen links en rechts: er is genoeg om bang voor te zijn. Wat doet angst met onze maatschappij en hoe gaan we ermee om? De Belgisch-Albanese filosoof Bleri Lleshi (38) legt uit wat hij bedoelt met ‘een angstsamenleving’ en houdt een pleidooi voor liefde en actieve hoop in bange tijden.

Hoe angstig is onze samenleving?

“Ze is ervan doorspekt! Wat ik frappant vind, is dat tegenwoordig de aanwezigheid van angst vooral aan terrorisme en extremisme wordt gekoppeld. Dat leidt af van het feit dat angst aanwezig is in alle facetten van de samenleving: op sociaal-economisch vlak, in de politiek, persoonlijk.

“Concurrentie ligt constant op de loer, er is vrij weinig nog zeker, en de snelheid waarmee de wereld verandert is duizelingwekkend. Dat maakt ons bang, onzeker. Bang om niet geaccepteerd te worden, om niet rond te kunnen komen, een burn-out te krijgen. Daarnaast is er de altijd aanwezige angst voor het onbekende, wat extra oplaait door thema’s als vluchtelingenopvang en migratie. Als daar vervolgens gretig op wordt ingehaakt door politici en de media die dat nog eens flink aanzwengelen, ontstaat er een angstsamenleving.”