DE GROENE AMSTERDAMMER | Gerobotiseerde, datagedreven landbouw zal het produceren van voedsel diervriendelijk, duurzamer en efficiënter maken, met behoud van de winstmarges voor boeren en lage voedselprijzen in de supermarkt. Dat is de belofte, maar daarvan is niet iedereen overtuigd.
In het witte licht van de steriele melkruimte van boer Emiel Stam schiet een roestvrijstalen machine klikkend en zoemend in actie. In één vloeiende beweging roetsjt het apparaat naar een zwartbonte koe, die nieuwsgierig haar kop door de tralies van de melkbox steekt. Dan stopt het, klikt nog een paar keer, steekt een robotarm onder het dier, zuigt zijn rubberen zuignappen aan de spenen vast en melkt de koe ritmisch leeg. Tijdens het melken registreren sensoren prestaties en conditie van dier en robot: Hoe is de productie? Is de koe misschien ziek? Heeft ze extra voedingssupplementen nodig? Werkt de robot naar behoren? ‘Mijn werk is veranderd’, zegt Stam. ‘Ik kruip niet meer twee keer per dag onder een koe, maar analyseer de data die uit de melkrobot komen en controleer of alles goed verloopt.’