Bloedige dag op Papoea: 16 doden en 65 gewonden

VOLKSKRANT | Waar de demonstraties in Hongkong mondiaal alle aandacht krijgen, blijft de strijd voor een onafhankelijk Papoea die vorig maand oplaaide, verborgen. Indonesië dwingt censuur af met keihard optreden. Maandag vielen er 16 doden.

Indonesische veiligheidstroepen hebben maandag met bruut geweld een eind gemaakt aan een demonstratie op Papoea. Daarbij zijn zeker zestien doden en 65 gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zouden veel scholieren zijn, die de betoging in de stad Wamena hadden georganiseerd. Het gaat om de bloedigste dag sinds de protesten voor onafhankelijkheid ruim een maand geleden begonnen.

Volgens politiechef Rudolf Alberth Rodja ging een woedende menigte maandag de straat op nadat een gerucht was verspreid dat een docent, afkomstig van buiten Papoea, een scholier voor ‘aap’ had uitgemaakt. Honderden betogers staken huizen, winkels en een overheidsgebouw in brand. Op beelden was te zien hoe zwarte rook zich boven de stad verspreidde. Daarna grepen de veiligheidstroepen in.