Asia Bibi lijkt na definitieve vrijspraak onderweg naar Canada

ELSEVIER | Asia Bibi is ook door het hooggerechtshof in Pakistan vrijgesproken van de doodstraf die haar was opgelegd, zo is dinsdag bekendgemaakt. Pakistanen reageren opnieuw woedend. Intussen lijkt de christelijke vrouw onderweg naar Canada. Vier vragen en antwoorden over deze zaak.

1. Waar werd Asia Bibi van beschuldigd?

De christelijke Pakistaanse vrouw Asia Bibi werd in 2009 opgepakt omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd na een ruzie met collega’s. Onderwerp van de ruzie was een kom water die Bibi had aangeraakt. Haar collega’s wilden vervolgens niet uit dezelfde kom drinken omdat Bibi geen moslim is. Tijdens de ruzie die daarop volgde, zou Bibi de profeet Mohammed hebben beledigd. Ze zou hebben gezegd: ‘Ik geloof in mijn religie en in Jezus Christus, die voor de zonden van de mensheid aan het kruis stierf. Wat deed jullie profeet Mohammed ooit om de mensheid te redden?’

Bibi heeft altijd ontkend dat ze de profeet Mohammed heeft beledigd. Desondanks werd ze in 2010 ter dood veroordeeld.

Op blasfemie, godslastering, staat in Pakistan de doodstraf of een levenslange gevangenisstraf. De wet wordt veelal toegepast om vooral minderheden te kunnen oppakken. In Pakistan is 96 procent van de bevolking moslim, 1,9 procent hindoe en 1,6 procent christen.

In de afgelopen jaren ging Bibi diverse keren tevergeefs in hoger beroep. Verscheidene mensenrechtenorganisaties bleven aandacht voor haar zaak vragen.