Armoedebestrijder Leila Janah wist: geef mensen geen hulp, maar werk

ONEWORLD | Leila Janah schopte het in 2017 tot een plek in de Forbes 40, de lijst van de veertig invloedrijkste ondernemers beneden de veertig jaar. Niet als miljardair of politicus, maar als sociaal ondernemer van supersterproporties. Vorige week overleed zij aan de gevolgen van een zeldzame vorm van kanker.

Update 28 januari 2020:

Leila Janah overleed vorige week vrijdag op 37-jarige leeftijd aan de gevolgen van epithelioïd sarcoom, een zeldzame vorm van kanker. Janah was de oprichter en CEO van drie organisaties die zich ten doel stelden armoede wereldwijd uit te bannen door middel van werkgelegenheid.

Voor OneWorld sprak Ruben Munsterman haar in het najaar van 2017, naar aanleiding van het verschijnen van haar boek en omdat ze in de Forbes 40 stond, een lijst van de veertig invloedrijkste ondernemers onder de veertig jaar. Anderen op de lijst waren dat jaar de Franse president Emmanuel Macron en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg.

Miljardair of politicus was Janah niet. Wel een sociaal ondernemer van supersterproporties.

Leila Janah, wier ouders vanuit India naar Amerika emigreerden, ziet mensen in arme landen niet als hulpbehoevenden maar als getalenteerden van wie het potentieel niet wordt benut. Eind september 2017 verscheen haar boek Give Work, waarin zij uitlegt dat het bieden van werk de beste methode is om armoede te bestrijden. De traditionele manier van financiële en materiële hulpverlening verklaart zij failliet.

Op het podium staan gaat de Harvard-alumna goed af, maar ze is vooral druk met ondernemen. De millennial gaf, net als velen van haar generatie, ooit zes maanden Engelse les in Ghana, maar liet het daar niet bij. In 2008 startte zij Samasource, een non-profit organisatie die mensen in sloppenwijken een fatsoenlijk loon geeft voor ICT-werk. Het bijzondere aan Samasource is dat het denkt en opereert als een commercieel bedrijf.